Heippa kaikille

Aika kuluu, kuudes vuosi puheenjohtajana alkanut. Kolme vuotta sitten aloittamani Tradenomi-opiskelut alkavat olla loppusuoralla, enää opinnäytetyö tulisi saada valmiiksi. Opiskelu kannattaa aina ja suosittelen jokaiselle, joka pienestikin miettii aikuisopiskelijaksi ryhtymistä rohkeasti kokeilemaan. Opiskelu antaa uutta näkökulmaa niin omaan työhön kuin uutta pohdittavaa omaan elämään. Uudet päivitetyt tiedot auttavat jaksamaan omassa työssä ja antaa ylipäätään uutta intoa suorittaa omia työtehtäviä.

Elämme tällä hetkellä Suomessa poikkeustilassa koronaviruksen etenemisen hidastamiseksi. Olo voi olla tilanteen vuoksi levoton, hermostunut, väsynyt, stressaantunut, mieli täynnä pelkoa ja epäluuloa, mutta minkä vuoksi? Elämme maailmassa, jossa merkityksellistä on tekeminen, saavutukset ja menestyminen. Tällä hetkellä ei ole mitään, mitä voisimme tehdä, että saisimme tilanteen takaisin, jolloin tätä viheliäistä virusta ei olisi. Mikä nyt sitten tilanteessa voisi auttaa on se, että pohtisimme miten itse voimme tässä poikkeustilanteessa paremmin. Auttaako meitä asian murehtiminen, vai kävisinkö ulkona pienellä happihyppelyllä. Keskitynkö siihen mitä kaikkea en nyt juuri voi tehdä vai vaihtaisinko ajatustani siihen, mitä kaikkea nyt voinkaan tehdä. Internet on tulvillaan kaikkea kivaa reseptiä sekä ohjetta niin ruoanlaittoon kuin vaikka uuden harrastuksen aloittamiseen, oma mielemme on vain esteenä.

Ihan varmasti kaikki yhteiskunnan päättäjät tekevät paljon työtä, että kansalaisilla olisi hyvä olla. Tällä hetkellä Uudenmaan rajoja ollaan avaamassa, koska ei ole enää oikeudellisia perusteita niitä kiinni pitää. Tämä kuvastaa mielestäni hyvin sitä, että mitään sellaista ei tehdä, mikä olisi lainvastaista. Samoin myös meidän omat kuntapäättäjät miettivät, miten saadaan asiat rullaamaan eteenpäin niin, että mahdollisimman monella olisi hyvä olla.

Suurella osalla työt eivät ole loppuneet, vaikka poikkeustilanteessa elämmekin. On keksitty keinoja, miten olemassa olevat työt tehdään niin, että vältämme turhaa yhdessäoloa. Opiskelut jatkuvat etäopetuksen avulla, työtä tehdään nykyään paljon verkossa, joka onnistuu monilta osin myös pienemmistä yksiköistä tai jopa kotoa. Se, että jokaiselle ei ole itsestäänselvyys olla tuolla verkkomaailmassa, antaa työnsarkaa vielä pitkään, että esim. jokaiselle oppilaalle on annettu mahdollisuus saada opetusta riippumatta omista henkilökohtaisista kyvyistä opetusta ottaa vastaan etänä. Tulee aina myös muistaa, että kaikkia töitäkään ei vain voi tehdä etänä, ja silti ne on tehtävä. Kun muistetaan, että yhteistyössä on voimaa ja kukaan ei ole niin fiksu kuin kaikki yhdessä, päästään asioissa hyvin ja sovittujen sääntöjen mukaan eteenpäin.

Yksin meidän kenenkään ei tarvitse asioidemme kanssa olla ja tälläkin hetkellä meidän Jytyläisten puolesta etuja valvovat paikallisesti niin pääluottamusmies kuin luottamusmiehet. Jyty neuvottelee tällä hetkellä työehtosopimuksista ja voimme luottaa heidän neuvottelutaitoihinsa ilman, että meidän tarvitsee asiaa suuremmin murehtia.

Omassa Jytyssämme seuraavaksi vuorossa oleva Kevätkokous siirtyy myöhemmin ilmoitettavaan ajankohtaan siten, että voimme turvallisin mielin kokoontua yhdessä. Tiedäthän, että jäsenenä sinulla on mahdollisuus osallistua kokoukseen. Tulevista tapahtumista tiedotetaan myös sitten, kun tiedotettavaa on eli seuraava Tanotorvemme ilmestyy, kun tämä tilanne vielä selkeytyy ja päästään aloittelemaan normaalimpaa elämää.

Kun hiuksesi ovat sekaisin, 
tartu kampaan; 
kun mielesi on levoton, 
ota yhteyttä ystävään.

Terveisin Mari Rajala pj